Warzywa smażone z szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1283
Składniki:
- 30 g gotowanej szynki w plastrach
- 6 małych ziemniaków
- 4 purpurowe marchewki
- 4 zwykle marchewki
- 4 pietruszki korzeń
- 4 cebule szalotki
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki gotowej ćwikły
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przekroić na połowy i wyłożyć na talerz. Następnie marchew zwykłą, purpurową, pietruszkę oraz obraną ze skóry szalotkę wrzucić razem do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do ziemniaków na talerzu. Całość nakryć plastrami gotowanej szynki, gotową ćwikłą i podawać z musztardą francuską.
Komentarze (0)