Warzywa nadziewane serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1256
Warzywa nadziewane serem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 czerwone buraczki
  • 2 rzepy białe
  • 2 kalarepy
  • 2 rzodkiewki Agata
  • 2 łyżki gęstej śmietany kremówki
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżka masła
  • 1 czerwona cebula
  • liście nasturcji do dekoracji
  • Nadzienie:
  • 300 g białego sera kanapkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, przełożyć je po dwa do osobnych rondli (np. dwa buraczki do jednego rondla, dwie rzepy białe do kolejnego rondla), zalać wodą każde z osobna tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wydrążyć w nich środki i wyłożyć je na talerz.

Przygotować nadzienie: ser kanapkowy przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do sera w misce. Wsypać do tego mieloną kolendrę. Składniki w misce dobrze wymieszać i przełożyć je małą łyżeczką do wydrążonych wcześniej warzyw na talerzu.

Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Masło rozpuścić na rozgrzanej patelni razem z miodem gryczanym, a po rozpuszczeniu polać tym potrawę. Wszystko udekorować listkami nasturcji oraz gęstą śmietaną kremówką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów