Casarecce z bakłażanem i pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2652
Składniki:
- 30 g makaronu Casarecce
- 5 g tartego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 2 liście świeżej bazylii do dekoracji
- 1 bakłażan
- 1 szalotka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wymieszać z 2 łykami oliwy z oliwek. Bakłażana oraz pomidory pokroić w kostkę. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Do zeszklonej szalotki dodać pokrojonego bakłażana, oprószyć pieprzem, solą i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie dodać do tego pokrojone pomidory i smażyć przez kolejne 1,5 minuty pod przykryciem. Usmażone składniki wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem, potem przełożyć na talerz i posypać tartym parmezanem. Całość udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)