Casarecce z bakłażanem i pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2652
Casarecce z bakłażanem i pomidorami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu Casarecce
  • 5 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 liście świeżej bazylii do dekoracji
  • 1 bakłażan
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wymieszać z 2 łykami oliwy z oliwek. Bakłażana oraz pomidory pokroić w kostkę. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Do zeszklonej szalotki dodać pokrojonego bakłażana, oprószyć pieprzem, solą i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie dodać do tego pokrojone pomidory i smażyć przez kolejne 1,5 minuty pod przykryciem. Usmażone składniki wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem, potem przełożyć na talerz i posypać tartym parmezanem. Całość udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów