Babeczki czekoladowe z mandarynkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1924
Babeczki czekoladowe z mandarynkami
fot. Sugar Daze / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 6 małych mandarynek
  • 2 łyżki posypki cukierniczej (patyczki, dwa kolory)
  • Na krem:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka mielonej kawy Tchibo
  • Na ciasto:
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 25 g czekolady do picia na gorąco
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki mleka letniego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mandarynki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i dokładnie obrać ze skóry.

Przygotować ciasto: do miski wlać roztopione masło, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i miksować mikserem przez 3 minuty. Po tym czasie wlać letnie mleko i wsypać czekoladę do picia, nie przerywając miksowania. Następnie wbić do tego jajka, wsypać mąkę, proszek i szczyptę soli. Całość ponownie zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do papilotek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 25 minut, a upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować krem: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem, kakao oraz kawą na jednolitą masę. Ubitą przełożyć do szprycy i wycisnąć na przestudzone babeczki

Całość posypać posypką cukierniczą i udekorować mandarynkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów