Alfajores z powidłami śliwkowymi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2124
Składniki:
- 200 g powideł śliwkowych
- 100 g wiórek kokosowych
- 15 g mielonych orzechów włoskich
- Na ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, wsypać startą skórkę cytrynową, dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 0,8 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Wycięte ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 300°C stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, wysmarować powidłami śliwkowymi i posypać mielonymi orzachami włoskimi. Wszystko zlepić razem, a następnie obtoczyć wiórkami kokosowymi i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)