Jagnięcina duszona w purre bakłażanowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1023
Składniki:
- 4 pomidory
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 2 kotlety jagnięce z kością
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 bakłażan
- 0,5 szklanki wody
- sól morska
- pieprz czarny (mielony)
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Jagnięcinę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku, po czym przełożyć ją do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i dodać do mięsa w misce. Dodać do tego świeże gałązki rozmarynu i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzem. Bakłażana umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, zmiksować mikserem na jednolitą masę i dodać do mięsa w misce. Całość zawinąć folią spożywczą i wstawić na 6 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i przełożyć z całą zawartością do brytfanki. Wszystko podlać wodą i dusić w rozgrzanym piekarnika o temperaturze 180°C do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z piekarnika i przełożyć na talerz. Następnie pomidory, ogórka oraz kiełki rzodkiewki umyć, odsączyć z wody, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)