Jagnięcina duszona w purre bakłażanowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 329
Jagnięcina duszona w purre bakłażanowym
fot. kopachinsky (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 2 kotlety jagnięce z kością
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 bakłażan
  • 0,5 szklanki wody
  • sól morska
  • pieprz czarny (mielony)
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Jagnięcinę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku, po czym przełożyć ją do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i dodać do mięsa w misce. Dodać do tego świeże gałązki rozmarynu i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzem. Bakłażana umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, zmiksować mikserem na jednolitą masę i dodać do mięsa w misce. Całość zawinąć folią spożywczą i wstawić na 6 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i przełożyć z całą zawartością do brytfanki. Wszystko podlać wodą i dusić w rozgrzanym piekarnika o temperaturze 180°C do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z piekarnika i przełożyć na talerz. Następnie pomidory, ogórka oraz kiełki rzodkiewki umyć, odsączyć z wody, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów