
Warzywa grillowane z kiełkami komosy ryżowej i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2483

Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bakłażan
- 1 szklanka nasion komosy ryżowej
- 1 łyżeczka przypraw do grilla ziołowego
- 1 szklanka nasion komosy ryżowej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki migdałów
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Nasiona komosy ryżowej zalać 2 szklankami wody i moczyć przez 12 godzin. Po namoczeniu odcedzić na sicie, następnie nakryć gazą i trzymać przez 24 godziny w temperaturze pokojowej, aż pojawia się kiełki. Kiełki komosy ryżowej sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie pokrojone warzywa oprószyć przyprawa do grilla ziołowego, szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić na ruszcie rozpalonego grilla. Potem ściągnąć je z grilla i połączyć z kiełkami komosy ryżowej. Migdały przesypać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i przełożyć do miski.
Komentarze (0)