Bułki z kremem jajecznym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 294
Bułki z kremem jajecznym
fot. Phil Denton (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 10 g drożdży aktywnych
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • Krem:
  • 20 g masła
  • 3,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 4 żółtka jaj
  • 1,5 szklanka mleka 2%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Drożdże aktywne oraz suche przesypać razem do kubka, zalać je ciepłą wodą, wsypać do tego 1 łyżkę cukru i rozetrzeć na jednolitą masę. Odstawić ją na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z pozostałym cukrem. Do wymieszanej mąki wlać roztarte wcześniej drożdże, dodać masło, wsypać proszek do pieczenia i z całości wyrobić ciasto. Zbić je w kulę, nakryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto odwinąć z folii, rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować krem: skrobię kukurydzianą przesypać do miski i wymieszać ją z połową cukru. Żółtka przełożyć do kubka i rozmieszać je widelcem ze skrobią kukurydzianą. Do rondla wlać mleko, wsypać pozostałą ilość cukru, cukier waniliowy, dodać masło i doprowadzić to do wrzenia na średnim ogniu. Do wrzącego mleka wlać stopniowo roztrzepane żółtka ze skrobią, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Po przestudzeniu łyżeczką nałożyć krem na wycięte wcześniej krążki z ciasta.

Wszystko zlepić ręcznie i uformować z tego kulki. Na wierzch kulek wyłożyć pozostały krem. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów