Bułki z kremem jajecznym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 477
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 10 g drożdży aktywnych
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki masła
- 1 szklanka ciepłej wody
- Krem:
- 20 g masła
- 3,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- 4 żółtka jaj
- 1,5 szklanka mleka 2%
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Drożdże aktywne oraz suche przesypać razem do kubka, zalać je ciepłą wodą, wsypać do tego 1 łyżkę cukru i rozetrzeć na jednolitą masę. Odstawić ją na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z pozostałym cukrem. Do wymieszanej mąki wlać roztarte wcześniej drożdże, dodać masło, wsypać proszek do pieczenia i z całości wyrobić ciasto. Zbić je w kulę, nakryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto odwinąć z folii, rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować krem: skrobię kukurydzianą przesypać do miski i wymieszać ją z połową cukru. Żółtka przełożyć do kubka i rozmieszać je widelcem ze skrobią kukurydzianą. Do rondla wlać mleko, wsypać pozostałą ilość cukru, cukier waniliowy, dodać masło i doprowadzić to do wrzenia na średnim ogniu. Do wrzącego mleka wlać stopniowo roztrzepane żółtka ze skrobią, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Po przestudzeniu łyżeczką nałożyć krem na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Wszystko zlepić ręcznie i uformować z tego kulki. Na wierzch kulek wyłożyć pozostały krem. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować krem: skrobię kukurydzianą przesypać do miski i wymieszać ją z połową cukru. Żółtka przełożyć do kubka i rozmieszać je widelcem ze skrobią kukurydzianą. Do rondla wlać mleko, wsypać pozostałą ilość cukru, cukier waniliowy, dodać masło i doprowadzić to do wrzenia na średnim ogniu. Do wrzącego mleka wlać stopniowo roztrzepane żółtka ze skrobią, zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Po przestudzeniu łyżeczką nałożyć krem na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Wszystko zlepić ręcznie i uformować z tego kulki. Na wierzch kulek wyłożyć pozostały krem. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)