Mee Krob (makaron smażony w sosie słodko-kwaśnym)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4263
Składniki:
- 400 g sosu słodko-kwaśnego Uncle Ben's
- 150 g kiełków fasoli mung
- 40 g makaronu ryżowego
- 20 g tofu
- 3 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kiełki fasoli mung sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym osączyć na ręczniku papierowym i przełożyć na talerz. Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Część z niej wyłożyć na kiełki fasoli, a pozostałą część pozostawić. Gotowy sos słodko-kwaśny przełożyć na duża patelnię. Dodać do tego pokrojona paprykę, zieloną natką pietruszki i makaron ryżowy. Doprawić do smaku pieprzem, solą i całość dusić pod przykryciem do miękkości makaronu. Następnie wszystko przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojone na kawałki tofu, zrumienić i dodać do potrawy.
Komentarze (0)