Placki z komosy ryżowej z chia i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 716
Placki z komosy ryżowej z chia i rodzynkami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g komosy ryżowej
  • 200 g konfitury z malin
  • 100 g nasion chia
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Komosę ryżową oraz nasiona chia połączyć ze sobą, opłukać pod bieżącą wodą, następnie przesypać razem do jednego rondla, zalać to 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować, dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki, wymieszać i ulepić z tego małe placki ręcznie. Ulepione placki przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić z obu stron. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz, rozdrobnić i wyłożyć na nie konfiturę malinową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów