Placki z komosy ryżowej z chia i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 716
Składniki:
- 300 g komosy ryżowej
- 200 g konfitury z malin
- 100 g nasion chia
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Komosę ryżową oraz nasiona chia połączyć ze sobą, opłukać pod bieżącą wodą, następnie przesypać razem do jednego rondla, zalać to 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować, dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki, wymieszać i ulepić z tego małe placki ręcznie. Ulepione placki przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić z obu stron. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz, rozdrobnić i wyłożyć na nie konfiturę malinową.
Komentarze (0)