Pierogi z mięsem, szpinakiem i orzeszkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1909
Pierogi z mięsem, szpinakiem i orzeszkami
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 1,5 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wytrawnego wina czerwonego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 cebula
  • 0,5 łyzeczki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Następnie wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,2 mm i pokroić na kwadraty 10 x 10 cm.

Przygotować wypełnienie: mięso mielone przełożyć do miski. Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić go na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojony szpinak, tłuczone orzeszki ziemne i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Wlać do tego wino wytrawne, olej sezamowy, dodać mielony imbir, wsypać cukier brązowy, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, nałożyć łyżeczką na wycięte kwadraty ciasta i zlepić ręcznie jak pierogi.

Zlepione wrzucić na 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów