Pierogi z mięsem, szpinakiem i orzeszkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2192
Składniki:
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wypełnienie:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tłuczonych orzeszków ziemnych
- 1,5 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka wytrawnego wina czerwonego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 cebula
- 0,5 łyzeczki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Następnie wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,2 mm i pokroić na kwadraty 10 x 10 cm.
Przygotować wypełnienie: mięso mielone przełożyć do miski. Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić go na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojony szpinak, tłuczone orzeszki ziemne i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Wlać do tego wino wytrawne, olej sezamowy, dodać mielony imbir, wsypać cukier brązowy, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, nałożyć łyżeczką na wycięte kwadraty ciasta i zlepić ręcznie jak pierogi.
Zlepione wrzucić na 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować wypełnienie: mięso mielone przełożyć do miski. Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić go na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojony szpinak, tłuczone orzeszki ziemne i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Wlać do tego wino wytrawne, olej sezamowy, dodać mielony imbir, wsypać cukier brązowy, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, nałożyć łyżeczką na wycięte kwadraty ciasta i zlepić ręcznie jak pierogi.
Zlepione wrzucić na 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)