Harira - marokańska zupa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2399
Harira - marokańska zupa
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g jagnięciny bez kości
  • 200 g ciecierzycy w zalewie
  • 100 g soczewicy
  • 100 g brązowego ryżu
  • 2,5 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka rodzynek
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • garstka świeżych liści mięty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soczewicę moczyć przez 3 godziny w 2,5 l wody. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Jagnięcinę pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie rozgrzać olej w rondlu, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać mieloną paprykę chili, cynamon oraz kminek, po czym wymieszać, smażyć przez 30 sekund i dodać do tego pokrojone mięso. Całość smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni, wtedy wlać namoczoną soczewicę z wodą. Następnie dodać do tego osączoną z zalewy ciecierzycę, sparzone rodzynki, pokrojoną drobno miętę, przecier pomidorowy i wsypać ryż. Wszystko gotować do miękkości składników, potem doprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny, wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Zupę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów