Harira - marokańska zupa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2595
Składniki:
- 200 g jagnięciny bez kości
- 200 g ciecierzycy w zalewie
- 100 g soczewicy
- 100 g brązowego ryżu
- 2,5 l wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżka rodzynek
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- natka zielonej pietruszki
- garstka świeżych liści mięty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soczewicę moczyć przez 3 godziny w 2,5 l wody. Ciecierzycę osączyć z zalewy. Jagnięcinę pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie rozgrzać olej w rondlu, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać mieloną paprykę chili, cynamon oraz kminek, po czym wymieszać, smażyć przez 30 sekund i dodać do tego pokrojone mięso. Całość smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni, wtedy wlać namoczoną soczewicę z wodą. Następnie dodać do tego osączoną z zalewy ciecierzycę, sparzone rodzynki, pokrojoną drobno miętę, przecier pomidorowy i wsypać ryż. Wszystko gotować do miękkości składników, potem doprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny, wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Zupę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)