Sałatka z kiełków komosy ryżowej, groszku i sera
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1856
Składniki:
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g chudego twarogu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 szklanka nasion komosy ryżowej
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
Opis przygotowania:
Nasiona komosy ryżowej dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2 szklankami wody i moczyć przez 12 godzin. Po tym czasie nasiona odcedzić, przesypać na gazę ułożoną na talerzu i pozostawić przez 24 godziny w temperaturze pokojowej, aby wypuściły kiełki. Kiedy to nastąpi, nasiona z kiełkami sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Groszek zielony osączyć z zalewy i dodać do kiełków komosy ryżowej. Całość skropić sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli, wymieszać, przełożyć na talerz i posypać chudym twarogiem.
Komentarze (0)