Sałatka z kiełków komosy ryżowej, groszku i sera

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1856
Sałatka z kiełków komosy ryżowej, groszku i sera
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g chudego twarogu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 szklanka nasion komosy ryżowej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól

Opis przygotowania:

Nasiona komosy ryżowej dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2 szklankami wody i moczyć przez 12 godzin. Po tym czasie nasiona odcedzić, przesypać na gazę ułożoną na talerzu i pozostawić przez 24 godziny w temperaturze pokojowej, aby wypuściły kiełki. Kiedy to nastąpi, nasiona z kiełkami sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Groszek zielony osączyć z zalewy i dodać do kiełków komosy ryżowej. Całość skropić sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli, wymieszać, przełożyć na talerz i posypać chudym twarogiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów