Warkocz z rodzynkami, makiem i sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1860
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maku
- 2 łyżki sezamu
- 1 jajko
- 0,7 szklanki letniego mleka
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, dodać sparzone rodzynki oraz masło, zagnieść gładkie ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie połówki, uformować z nich długie rulony o grubości 2,5 cm, po czym jeden rulon posypać sezamem, a drugi makiem. Obie części spleść ze sobą w okrągły warkocz, łącząc ze sobą końcówki. Gotowy warkocz przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wysmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć i przestudzić.
Komentarze (0)