Warkocz z rodzynkami, makiem i sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1860
Warkocz z rodzynkami, makiem i sezamem
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 jajko
  • 0,7 szklanki letniego mleka
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, dodać sparzone rodzynki oraz masło, zagnieść gładkie ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie połówki, uformować z nich długie rulony o grubości 2,5 cm, po czym jeden rulon posypać sezamem, a drugi makiem. Obie części spleść ze sobą w okrągły warkocz, łącząc ze sobą końcówki. Gotowy warkocz przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wysmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów