Ryż z makiem, owocami i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1220
Składniki:
- 250 g ryżu kleistego
- 2 łyżki masy makowej z bakaliami
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka suszonych moreli
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Suszone morele oraz żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wymieszać go z masą makową z bakaliami i przełożyć do miski. Wszystko posypać sparzoną żurawiną, morelami i migdałami.
Komentarze (0)