Ryż z makiem, owocami i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1220
Ryż z makiem, owocami i migdałami
fot. Nikolaydonetsk / elements.envato.com

Składniki:

  • 250 g ryżu kleistego
  • 2 łyżki masy makowej z bakaliami
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka suszonych moreli
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Suszone morele oraz żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wymieszać go z masą makową z bakaliami i przełożyć do miski. Wszystko posypać sparzoną żurawiną, morelami i migdałami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów