
Panna cotta z makiem i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2518

Składniki:
- 250 ml mleka 2 %
- 250 ml śmietany 18%
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 2 plastry cytryny
- 2 łyżki letniej wody
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka truskawek z kompotu
- 0,5 łyżeczki maku
Opis przygotowania:
Żelatynę namoczyć letnią wodą. Laskę wanilii przekroić ostrym nożem wzdłuż, wyłuskać z niej nasiona, po czym nasiona z przekrojoną laską włożyć do rondla, zalać ją mlekiem, śmietaną, wsypać do tego cukier i doprowadzić do wrzenia. Następnie składniki ściągnąć z ognia, przecedzić przez sitko i lekko przestudzić. Do przestudzonych składników dodać namoczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać, przelać do posypanej makiem foremki do ciasta i przestudzić. Następnie włożyć do lodówki, aby składniki dobrze zakrzepły. Kiedy to nastąpi wyciągnąć je z lodówki, foremek i przełożyć na talerz. Na to nałożyć truskawki z kompotu. Plastry cytryny przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić je na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i udekorować nimi całość.
Komentarze (0)