Sernik wiśniowy z makiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2870
Składniki:
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
- 1 szklanka drylowanych wiśni
- 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
- Ciasto:
- 160 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 30 g cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Masa serowa:
- 300 g twarogu sernikowego
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- Masa makowa:
- 80 g maku
- 60 ml mleka 2%
- 20 g masła
- 35 g cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, wsypać cukier i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kule, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 1 cm i przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy.
Przygotować masę serową: twaróg sernikowy przełożyć do miski, wlać do niego ekstrakt waniliowy, sok cytrynowy, wbić jajko i wsypać do tego wsypać cukier. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Przygotować masę makową: mak sparzyć wrzącą wodą na sicie, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do go rondla. Wlać do niego mleko, dodać masło, wsypać cukier, dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dodać je do masy serowej wraz z drylowanymi wiśniami. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć łopatką na ciasto w tortownicy.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C stopni i piec przez około 60 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i posypać cukrem pudrem.
Przygotować masę serową: twaróg sernikowy przełożyć do miski, wlać do niego ekstrakt waniliowy, sok cytrynowy, wbić jajko i wsypać do tego wsypać cukier. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Przygotować masę makową: mak sparzyć wrzącą wodą na sicie, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do go rondla. Wlać do niego mleko, dodać masło, wsypać cukier, dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dodać je do masy serowej wraz z drylowanymi wiśniami. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć łopatką na ciasto w tortownicy.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C stopni i piec przez około 60 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)