Sernik wiśniowy z makiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2791
Sernik wiśniowy z makiem
fot. Katrin Morenz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • 1 szklanka drylowanych wiśni
  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
  • Ciasto:
  • 160 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 30 g cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Masa serowa:
  • 300 g twarogu sernikowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • Masa makowa:
  • 80 g maku
  • 60 ml mleka 2%
  • 20 g masła
  • 35 g cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, wsypać cukier i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kule, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 1 cm i przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy.

Przygotować masę serową: twaróg sernikowy przełożyć do miski, wlać do niego ekstrakt waniliowy, sok cytrynowy, wbić jajko i wsypać do tego wsypać cukier. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę.

Przygotować masę makową: mak sparzyć wrzącą wodą na sicie, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do go rondla. Wlać do niego mleko, dodać masło, wsypać cukier, dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dodać je do masy serowej wraz z drylowanymi wiśniami. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć łopatką na ciasto w tortownicy.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C stopni i piec przez około 60 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów