Domowy koncentrat pomidorowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1877
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Opis przygotowania:
Pomidory dokładnie umyć, odsączyć z wody, pokroić w ćwiartki i przełożyć do rondla. Następnie zblendować je na jednolitą masę i postawić na średnim ogniu. Mieszać drewnianą łyżką od czasu do czasu i gotować do chwili aż, uzyska odpowiednią gęstość, wtedy ściągnąć ją z ognia. Potem wszystko doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, suszoną bazylią i dobrze wymieszać. Gotowy koncentrat pomidorowy pozostawić do ostygnięcia lub przelać do słoików i zagotować.
Komentarze (0)