Bułki z makiem i sezamem gotowane na parze

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3867
Bułki z makiem i sezamem gotowane na parze
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki sezamu
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Drożdże utrzeć z cukrem i letnim mlekiem na jednolitą masę i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać na stolnicę (część pozostawić do podsypania ciasta), dodać do niej szczyptę soli, wlać powoli rozrobione drożdże, letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Następnie wyrośnięte ciasto podsypać resztą mąki i rozwałkować na grubość do 2 mm. Mak sparzyć wrzątkiem i dokładnie osączyć z wody. Sezam utłuc na drobne kawałeczki, wymieszać z makiem, nałożyć na ciasto i całość rozwałkować tak, aby dobrze połączył się z ciastem. Następnie ciasto pokroić w paski ok. 5 cm i zwinąć je w rulony. Zagotować w dużym emaliowanym garnku połowę wody, nad wodą umieścić sitko, na nim bułki, przykryć miską lub talerzem i gotować około 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie bułki wyciągnąć, odparować i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów