Bułki z makiem i sezamem gotowane na parze
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3959
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 3 dag drożdży
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 1 szklanka maku
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki sezamu
- 0,5 szklanki przegotowanej wody
- sól
Opis przygotowania:
Drożdże utrzeć z cukrem i letnim mlekiem na jednolitą masę i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać na stolnicę (część pozostawić do podsypania ciasta), dodać do niej szczyptę soli, wlać powoli rozrobione drożdże, letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Następnie wyrośnięte ciasto podsypać resztą mąki i rozwałkować na grubość do 2 mm. Mak sparzyć wrzątkiem i dokładnie osączyć z wody. Sezam utłuc na drobne kawałeczki, wymieszać z makiem, nałożyć na ciasto i całość rozwałkować tak, aby dobrze połączył się z ciastem. Następnie ciasto pokroić w paski ok. 5 cm i zwinąć je w rulony. Zagotować w dużym emaliowanym garnku połowę wody, nad wodą umieścić sitko, na nim bułki, przykryć miską lub talerzem i gotować około 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie bułki wyciągnąć, odparować i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)