Włoskie placki ziemniaczane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5317
Włoskie placki ziemniaczane
fot. Dezidor / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 gałązki bazylii
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 pomidory
  • 1 cukinia
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • paski papryki do dekoracji
  • papier do pieczenia

Opis przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki, a następnie gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie. Osącz. Bazylię oraz szczypior umyj i posiekaj. Pomidory i cukinię oczyść, umyj, pokrój razem z mozzarellą w plasterki. Ziemniaki przeciśnij dokładnie przez praskę, wymieszaj z jednym jajkiem, 2 łyżkami mąki i ziołami. Przypraw solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną nakładaj na rozgrzany olej, smaż, formując kotleciki o średnicy 8 cm. Osącz na papierze. Na ziemniakach układaj kolejno pomidory, cukinię i mozzarellę. Przypraw i piecz 8 minut w temp. 225 st. C.

Autor: magdam

Komentarze (1)

Bardzo lubię placki ziemniaczane, dziś spróbowałem zrobionych według tego przepisu i muszę przyznać, że bardzo ciekawa kompozycja smakowa. Dzięki!

Podobne przepisy

Więcej przepisów