Włoskie placki ziemniaczane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5317
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 gałązki bazylii
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 pomidory
- 1 cukinia
- 2 kulki mozzarelli
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mąki
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- paski papryki do dekoracji
- papier do pieczenia
Opis przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki, a następnie gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie. Osącz. Bazylię oraz szczypior umyj i posiekaj. Pomidory i cukinię oczyść, umyj, pokrój razem z mozzarellą w plasterki. Ziemniaki przeciśnij dokładnie przez praskę, wymieszaj z jednym jajkiem, 2 łyżkami mąki i ziołami. Przypraw solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną nakładaj na rozgrzany olej, smaż, formując kotleciki o średnicy 8 cm. Osącz na papierze. Na ziemniakach układaj kolejno pomidory, cukinię i mozzarellę. Przypraw i piecz 8 minut w temp. 225 st. C.
Komentarze (1)
Bardzo lubię placki ziemniaczane, dziś spróbowałem zrobionych według tego przepisu i muszę przyznać, że bardzo ciekawa kompozycja smakowa. Dzięki!