Sakiewki wegetariańskie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1348
Składniki:
- Farsz:
- 100 g ugotowanego makaronu nitki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- 1 marchew
- 1 czerwona słodka papryka
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżka sosu winegret
- 1 łyżka sosu chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka keczupu
- 0,5 łyżeczki soli
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- Ponadto:
- 200 ml sosu chili do namaczania sakiewek
- olej do głębokiego smażenia
- pęczek drobnego szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz.
Przygotować farsz: marchew obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Kapustę pokroić w cienkie plastry. Fasolkę szparagową odsączyć z zalewy. Szarlotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej szalotki dodać startą wcześniej marchew, pokrojoną paprykę, kapustę, odsączoną z zalewy fasolkę szparagową i dodać do tego ugotowany makaron nitki. Wlać do tego 1 łyżkę sosu chili, keczupu, sosu sojowego i sosu winegret. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić razem pod przykryciem na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego olej, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki nałożyć przygotowany wcześniej farsz, po czym wszystko zawinąć w sakiewki i związać szczypiorkiem.
Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu sakiewki wyciągnąć z oleju i wyłożyć na liściach sałaty. Gotową potrawę posypać natką zielonej pietruszki i podawać z sosem chili.
Przygotować farsz: marchew obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Kapustę pokroić w cienkie plastry. Fasolkę szparagową odsączyć z zalewy. Szarlotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej szalotki dodać startą wcześniej marchew, pokrojoną paprykę, kapustę, odsączoną z zalewy fasolkę szparagową i dodać do tego ugotowany makaron nitki. Wlać do tego 1 łyżkę sosu chili, keczupu, sosu sojowego i sosu winegret. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić razem pod przykryciem na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego olej, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki nałożyć przygotowany wcześniej farsz, po czym wszystko zawinąć w sakiewki i związać szczypiorkiem.
Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu sakiewki wyciągnąć z oleju i wyłożyć na liściach sałaty. Gotową potrawę posypać natką zielonej pietruszki i podawać z sosem chili.
Komentarze (0)