Sakiewki wegetariańskie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1112
Sakiewki wegetariańskie
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • Farsz:
  • 100 g ugotowanego makaronu nitki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • 1 marchew
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżka sosu winegret
  • 1 łyżka sosu chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka keczupu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • Ponadto:
  • 200 ml sosu chili do namaczania sakiewek
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz.

Przygotować farsz: marchew obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Kapustę pokroić w cienkie plastry. Fasolkę szparagową odsączyć z zalewy. Szarlotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej szalotki dodać startą wcześniej marchew, pokrojoną paprykę, kapustę, odsączoną z zalewy fasolkę szparagową i dodać do tego ugotowany makaron nitki. Wlać do tego 1 łyżkę sosu chili, keczupu, sosu sojowego i sosu winegret. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić razem pod przykryciem na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego olej, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki nałożyć przygotowany wcześniej farsz, po czym wszystko zawinąć w sakiewki i związać szczypiorkiem.

Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu sakiewki wyciągnąć z oleju i wyłożyć na liściach sałaty. Gotową potrawę posypać natką zielonej pietruszki i podawać z sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów