Zupa z dyni i pieczarek
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3995
Składniki:
- 300 g miąższu z zielonej dyni
- 6 pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1,5 l wody
- 1 cebula 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany 18%
- natka zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebulą z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone ziemniaki, marchew oraz pieczarki, po czym wszystko zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków. Potem dodać do tego pokrojony w kostkę miąższ z dyni i gotować przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wlać śmietanę, po czym dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Potrawę posypać pokrojonym drobno koperkiem
Komentarze (0)