Zupa z dyni i pieczarek

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3995
Zupa z dyni i pieczarek
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g miąższu z zielonej dyni
  • 6 pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • natka zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebulą z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone ziemniaki, marchew oraz pieczarki, po czym wszystko zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków. Potem dodać do tego pokrojony w kostkę miąższ z dyni i gotować przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wlać śmietanę, po czym dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Potrawę posypać pokrojonym drobno koperkiem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów