Vindaloo z kurczaka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2130
Vindaloo z kurczaka
fot. cookipediachef / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 2 porcje z kurczaka (udka, nogi)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Na marynatę:
  • 50 ml brandy
  • 4 mielone goździki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 9,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody.

Przygotować marynatę: brandy wymieszać z octem winnym, musztardą, cukrem i przelać do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do wymieszanych składników. Następnie wsypać do tego wszystkie mielone składniki marynaty, wlać przecier pomidorowy i całość dokładnie wymieszać. W wymieszanych składnikach ułożyć porcje mięsa, po czym wszystko odstawić na 2 godziny do lodówki.

Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zlać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, wymieszać z osączaną z zalewy kukurydzą i przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do niej mięso z całą marynatą, wlać bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego ryżu z kukurydzą.

Gotową potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów