Vindaloo z kurczaka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2130
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 2 porcje z kurczaka (udka, nogi)
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
- Na marynatę:
- 50 ml brandy
- 4 mielone goździki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
- 9,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody.
Przygotować marynatę: brandy wymieszać z octem winnym, musztardą, cukrem i przelać do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do wymieszanych składników. Następnie wsypać do tego wszystkie mielone składniki marynaty, wlać przecier pomidorowy i całość dokładnie wymieszać. W wymieszanych składnikach ułożyć porcje mięsa, po czym wszystko odstawić na 2 godziny do lodówki.
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zlać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, wymieszać z osączaną z zalewy kukurydzą i przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do niej mięso z całą marynatą, wlać bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego ryżu z kukurydzą.
Gotową potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować marynatę: brandy wymieszać z octem winnym, musztardą, cukrem i przelać do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do wymieszanych składników. Następnie wsypać do tego wszystkie mielone składniki marynaty, wlać przecier pomidorowy i całość dokładnie wymieszać. W wymieszanych składnikach ułożyć porcje mięsa, po czym wszystko odstawić na 2 godziny do lodówki.
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zlać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, wymieszać z osączaną z zalewy kukurydzą i przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do niej mięso z całą marynatą, wlać bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego ryżu z kukurydzą.
Gotową potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)