Vada (placki indyjskie)

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3571
Vada (placki indyjskie)
fot. ukanda / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 ziaren gorczycy
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki curry
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ziarna pieprzu oraz gorczycy przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, potem ściągnąć z ognia i utłuc w moździerzu na drobną miazgę. Utłuczone składniki wymieszać z mąką z ciecierzycy oraz mąką ryżową. Dodać do tego mieloną paprykę chili, curry oraz masło i zagnieść ciasto. Rozwałkować je na grubość 1 cm i wyciąć w nim szklanką małe krążki z otworami w środku. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i wrzucić do niego wycięte krążki. Całość smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym wyciągnąć i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Komentarze (1)

Nie polecam przepisu - wydaje się być źle przetłumaczony z angielskiego. W innych przepisach do Vady używa się namoczonej/gotowanej i zmiksowanej ciecierzycy, zakładam więc że ktoś tu po prostu zamienił taki miks na 2 szklanki mąki z ciecierzycy.
Problem w tym, że po takiej zamianie wychodzi 2,5 szklanki mąki do 0,5 szklanki wody - ciasto zamiast być kremem, który w głębokim oleju "zamienia się" w pączka, jest suchym plackiem przemieniającym się w kamień.

Podobne przepisy

Więcej przepisów