Vada (placki indyjskie)
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3571
Składniki:
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 5 ziaren gorczycy
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki curry
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ziarna pieprzu oraz gorczycy przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, potem ściągnąć z ognia i utłuc w moździerzu na drobną miazgę. Utłuczone składniki wymieszać z mąką z ciecierzycy oraz mąką ryżową. Dodać do tego mieloną paprykę chili, curry oraz masło i zagnieść ciasto. Rozwałkować je na grubość 1 cm i wyciąć w nim szklanką małe krążki z otworami w środku. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i wrzucić do niego wycięte krążki. Całość smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym wyciągnąć i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Komentarze (1)
Nie polecam przepisu - wydaje się być źle przetłumaczony z angielskiego. W innych przepisach do Vady używa się namoczonej/gotowanej i zmiksowanej ciecierzycy, zakładam więc że ktoś tu po prostu zamienił taki miks na 2 szklanki mąki z ciecierzycy.
Problem w tym, że po takiej zamianie wychodzi 2,5 szklanki mąki do 0,5 szklanki wody - ciasto zamiast być kremem, który w głębokim oleju "zamienia się" w pączka, jest suchym plackiem przemieniającym się w kamień.