Ciastka-sowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4767
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 16 dag cukru waniliowego
- 5 dag migdałów
- 5 dag rodzynek
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbić do tego jajka, dodać masło, wlać niewielką ilość mleka i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Wyciąć okrągłe krążki szklanką i widelcem uformować ząbki w dolnej części krążków. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć po dwa na jedno ciastko. Dodać do tego całe migdały, po 1 sztuce na ciastko. Całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor.
Komentarze (3)
a kiedy dodac masło???
Masło dodać po wbiciu jaj do mąki.
przepis fatalny, to co jest na zdjeciu zdecydowanie różni się od tego, co wychodzi
proporcje mąki a mokrych składników również są nieadekwatne