Ciastka-sowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4531
Ciastka-sowy
fot. Simon Welsh / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 16 dag cukru waniliowego
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag rodzynek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbić do tego jajka, dodać masło, wlać niewielką ilość mleka i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Wyciąć okrągłe krążki szklanką i widelcem uformować ząbki w dolnej części krążków. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć po dwa na jedno ciastko. Dodać do tego całe migdały, po 1 sztuce na ciastko. Całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor.

Komentarze (3)

a kiedy dodac masło???

Masło dodać po wbiciu jaj do mąki.

przepis fatalny, to co jest na zdjeciu zdecydowanie różni się od tego, co wychodzi
proporcje mąki a mokrych składników również są nieadekwatne

Podobne przepisy

Więcej przepisów