Sabudana vada
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1884
Składniki:
- 250 g kaszy sago
- 100 g tłuczonych orzeszków ziemnych
- 6 ziemniaków
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Kaszę sago opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami wody i moczyć przez 4 godziny. Po namoczeniu odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc na jednolita masę z mieloną kolendrą. Paprykę czerwoną oraz zieloną pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do ubitych składników, po czym dodać do tego tłuczone orzeszki ziemne. Całość dokładnie wymieszać i uformować z tego kulki. Obtoczyć je namoczoną wcześniej kaszą i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na średnim ogniu do czasu, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)