Sabudana vada

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1884
Sabudana vada
fot. Nick Gray / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g kaszy sago
  • 100 g tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 6 ziemniaków
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Kaszę sago opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami wody i moczyć przez 4 godziny. Po namoczeniu odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc na jednolita masę z mieloną kolendrą. Paprykę czerwoną oraz zieloną pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do ubitych składników, po czym dodać do tego tłuczone orzeszki ziemne. Całość dokładnie wymieszać i uformować z tego kulki. Obtoczyć je namoczoną wcześniej kaszą i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na średnim ogniu do czasu, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów