Vada pav

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2682
Vada pav
fot. Rutvi Mistry (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0
Vada pav to popularny, indyjski, wegetariański fast-food w postaci bułki z ostrym, ziemniaczanym nadzieniem. Zazwyczaj podawana jest z sosem chutney oraz zieloną papryczką chili.

Składniki:

  • 100 ml sosu chutney z mango
  • 2 bułki do hamburgerów
  • 2 zielone papryczki chili
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na nadzienie:
  • 4 duże, gotowane ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 suszone liście curry
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka natki zielonej pietruszki
  • 1 zielona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki asafetydy (indyjska przyprawa)
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól
  • Na sos zielony:
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka natki zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Bułki przekroić na połowy i wysmarować je sosem chutney.

Przygotować nadzienie: gotowane ziemniaki rozdrobnić widelcem. Dwie łyżki oleju rozgrzać na patelni, dodać do tego nasiona gorczycy, asafetydę, liście curry i obrany ze skóry oraz posiekany drobno czosnek. Wsypać do tego kurkumę i dobrze wymieszać. Smażyć przez 40 sekund, po czym dodać do tego pozbawioną nasion i posiekaną drobno papryczkę chili. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż papryczka się zeszkli. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do rozgniecionych wcześniej gotowanych ziemniaków. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i uformować z tego ręcznie małe kulki. Obtoczyć mąką pszenną i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni.

Kulki smażyć na rumiany kolor, a po usmażeniu wyciągnąć z oleju i nałożyć na wysmarowane sosem bułki. Następnie 2 cale, zielone papryczki chili wrzucić do gorącego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z oleju łyżką cedzakową i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos zielony: czosnek obrać ze skóry i przełożyć go do miksera. Papryczkę chili pozbawić nasion i również dodać ją do miksera. Następnie wlać do tego sok z cytryny, wsypać natkę zielonej pietruszki, szczyptę soli, dobrze zmiksować i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów