Vada pav
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3025
Vada pav to popularny, indyjski, wegetariański fast-food w postaci bułki z ostrym, ziemniaczanym nadzieniem. Zazwyczaj podawana jest z sosem chutney oraz zieloną papryczką chili.
Składniki:
- 100 ml sosu chutney z mango
- 2 bułki do hamburgerów
- 2 zielone papryczki chili
- olej do głębokiego smażenia
- Na nadzienie:
- 4 duże, gotowane ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone liście curry
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka natki zielonej pietruszki
- 1 zielona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
- 0,5 łyżeczki asafetydy (indyjska przyprawa)
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól
- Na sos zielony:
- 2 zielone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka natki zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Opis przygotowania:
Bułki przekroić na połowy i wysmarować je sosem chutney.
Przygotować nadzienie: gotowane ziemniaki rozdrobnić widelcem. Dwie łyżki oleju rozgrzać na patelni, dodać do tego nasiona gorczycy, asafetydę, liście curry i obrany ze skóry oraz posiekany drobno czosnek. Wsypać do tego kurkumę i dobrze wymieszać. Smażyć przez 40 sekund, po czym dodać do tego pozbawioną nasion i posiekaną drobno papryczkę chili. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż papryczka się zeszkli. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do rozgniecionych wcześniej gotowanych ziemniaków. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i uformować z tego ręcznie małe kulki. Obtoczyć mąką pszenną i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni.
Kulki smażyć na rumiany kolor, a po usmażeniu wyciągnąć z oleju i nałożyć na wysmarowane sosem bułki. Następnie 2 cale, zielone papryczki chili wrzucić do gorącego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z oleju łyżką cedzakową i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos zielony: czosnek obrać ze skóry i przełożyć go do miksera. Papryczkę chili pozbawić nasion i również dodać ją do miksera. Następnie wlać do tego sok z cytryny, wsypać natkę zielonej pietruszki, szczyptę soli, dobrze zmiksować i dodać do całości.
Przygotować nadzienie: gotowane ziemniaki rozdrobnić widelcem. Dwie łyżki oleju rozgrzać na patelni, dodać do tego nasiona gorczycy, asafetydę, liście curry i obrany ze skóry oraz posiekany drobno czosnek. Wsypać do tego kurkumę i dobrze wymieszać. Smażyć przez 40 sekund, po czym dodać do tego pozbawioną nasion i posiekaną drobno papryczkę chili. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż papryczka się zeszkli. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do rozgniecionych wcześniej gotowanych ziemniaków. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i uformować z tego ręcznie małe kulki. Obtoczyć mąką pszenną i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni.
Kulki smażyć na rumiany kolor, a po usmażeniu wyciągnąć z oleju i nałożyć na wysmarowane sosem bułki. Następnie 2 cale, zielone papryczki chili wrzucić do gorącego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z oleju łyżką cedzakową i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos zielony: czosnek obrać ze skóry i przełożyć go do miksera. Papryczkę chili pozbawić nasion i również dodać ją do miksera. Następnie wlać do tego sok z cytryny, wsypać natkę zielonej pietruszki, szczyptę soli, dobrze zmiksować i dodać do całości.
Komentarze (0)