Kulfi - indyjskie lody

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1840
Kulfi - indyjskie lody
fot. Kalaiselvi Murugesan (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 450 ml śmietany kremówki 32%
  • 400 ml dobrze słodzonego, słodkiego mleka skondensowanego
  • 250 g mielonych pistacji
  • 100 ml soku z truskawek
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • szczypta suszonego szafranu

Opis przygotowania:

Suszony szafran zalać ciepłą wodą i moczyć przez 5 minut. Śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę. Po ubiciu wlać stopniowo do niej skondensowane mleko i ekstrakt waniliowy. Następnie dodać mielone pistacje, wsypać mielony kardamon, dodać namoczony szafran, wlać połowę soku z truskawek i całość dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przełożyć do kubeczków i zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć i polać pozostałym sokiem truskawkowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów