Kulfi - indyjskie lody
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1840
Składniki:
- 450 ml śmietany kremówki 32%
- 400 ml dobrze słodzonego, słodkiego mleka skondensowanego
- 250 g mielonych pistacji
- 100 ml soku z truskawek
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- szczypta suszonego szafranu
Opis przygotowania:
Suszony szafran zalać ciepłą wodą i moczyć przez 5 minut. Śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę. Po ubiciu wlać stopniowo do niej skondensowane mleko i ekstrakt waniliowy. Następnie dodać mielone pistacje, wsypać mielony kardamon, dodać namoczony szafran, wlać połowę soku z truskawek i całość dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przełożyć do kubeczków i zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć i polać pozostałym sokiem truskawkowym.
Komentarze (0)