Pulpety mięsne w bulionie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1868
Pulpety mięsne w bulionie
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz
  • sól
  • Pulpety:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 pęta kiełbasy śląskiej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry

Opis przygotowania:

Mięso mielone przełożyć do miski. Kiełbasę śląską pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Wsypać do tego suszoną kolendrę, doprawić wszystko do smaku szczyptą soli, pieprzu i wyrobić ręcznie. Z wymieszanych składników uformować małe kulki i lekko je zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie przełożyć do brytfanki, zalać bulionem warzywnym, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do chwili, aż bulion się zagotuje. Wtedy całość wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, polać śmietaną kremówką i nałożyć umyty i osączony z wody szpinak.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów