Pulpety mięsne w bulionie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2156
Składniki:
- 350 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany kremówki
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz
- sól
- Pulpety:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 pęta kiełbasy śląskiej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
Opis przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do miski. Kiełbasę śląską pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Wsypać do tego suszoną kolendrę, doprawić wszystko do smaku szczyptą soli, pieprzu i wyrobić ręcznie. Z wymieszanych składników uformować małe kulki i lekko je zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie przełożyć do brytfanki, zalać bulionem warzywnym, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do chwili, aż bulion się zagotuje. Wtedy całość wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, polać śmietaną kremówką i nałożyć umyty i osączony z wody szpinak.
Komentarze (0)