Toad in the hole
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2061
Składniki:
- 5 pęt białej kiełbasy
- 4 łyżki oleju
- 4 jajka
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki letniego mleka 2%
Opis przygotowania:
Rozgrzać mocno olej na patelni i wsypać do niego suszony majeranek. Majeranek dobrze wymieszać i smażyć go przez 30 sekund na średnim zacznie się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć ja z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotować ciasto mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnie mleko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć nim odpowiednią formę do pieczenia ciasta. Następnie ciasto w formie do pieczenia wysmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do niego smażone wcześniej pęta białej kiełbasy. Cztery jajka wbić do kubka, wsypać do nich tarty ser żółty, szczyptę soli i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składnikami zalać całość w formie. Po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać do spożycia.
Komentarze (0)