Navarin
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2454
Składniki:
- 300 g baraniny bez kości
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 4 marchewki
- 4 dymki
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka kiełków buraków do dekoracji
- 0,5 kg ziemniaków
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, kiełki buraków oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew oraz dymkę obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby warzywa nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną na kawałki baraninę, oprószyć ją pieprzem, solą, tymiankiem, majerankiem i zrumienić. Do zrumienionego mięsa dodać przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie wlać do tego wino wytrawne i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Ziemniaki smażyć na złoty kolor, a usmażone osaczyć z tłuszczu i dodać do duszonego mięsa. Duszone mięso z ziemniakami doprawić do smaku przyprawami i kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w plastry i dodać do całości. Dodać do tego również ugotowaną marchew z dymką i wszystko posypać kiełkami buraków.
Komentarze (0)