Beza Pavlova z nektaryną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1823
Składniki:
- 4 nektaryny
- Beza:
- 4 białka jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
Opis przygotowania:
Nektaryny umyć, osaczyć z wody, pozbawić pestki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Pokrojone nektaryny przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko je przyrumienić na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przygotować bezę: blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 140°C, aby się nagrzała. Następnie białka jaj ubić mikserem na sztywną pianę w jednej misce. W drugiej misce zmieszać śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, mąką kukurydzianą i również ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitej piany ze śmietany dodać stopniowo ubitą pianę z białek, cały czas miksując. Następnie nałożyć łyżką na rozgrzaną blachę do pieczenia z piekarnika i ugnieść wierzch łyżką. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do tej samej temperatury i piec przez 65 -70 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko go uchylić i całość przestudzić w piekarniku. Następnie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować przygotowanymi wcześniej nektarynami.
Przygotować bezę: blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 140°C, aby się nagrzała. Następnie białka jaj ubić mikserem na sztywną pianę w jednej misce. W drugiej misce zmieszać śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, mąką kukurydzianą i również ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitej piany ze śmietany dodać stopniowo ubitą pianę z białek, cały czas miksując. Następnie nałożyć łyżką na rozgrzaną blachę do pieczenia z piekarnika i ugnieść wierzch łyżką. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do tej samej temperatury i piec przez 65 -70 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko go uchylić i całość przestudzić w piekarniku. Następnie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować przygotowanymi wcześniej nektarynami.
Komentarze (0)