Blancmange
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3723
Składniki:
- 400 g mleka skondensowanego słodkiego w puszcze
- 3 szklanki wody
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Mleko skondensowane przelać do miski, wlać do niego wodę i dobrze wymieszać trzepaczką. Następnie odlać połowę tego płynu do kubka. Do pozostałej połowy w misce wsypać skrobię kukurydzianą, wlać ekstrakt waniliowy, wymieszać i przelać do rondla. Całość w rondlu doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym wlać do tego wymieszane wcześniej mleko z wodą z kubka. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować do chwili, aż utworzy się gęsta masa. Wtedy ściągnąć z ognia, przelać do plastikowych foremek i dobrze schłodzić. Po schłodzeniu wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż cała masa dobrze zastygnie.
Komentarze (1)
Bardzo łatwy przepis, na smaczne danie.