Uszka z dynią i serem ricotta
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2893
Składniki:
- 15 g sera ricotta
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki miąższu z dyni
- 2 szalotki
- 2 marchewki
- 1 granat
- 0,5 szklanki mleka sojowego
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- natka selera
- sól
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka sojowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Natkę selera oraz dynię umyć i osączyć z wody. Dynię pokroić w drobną kostkę, dodać do niej pokruszony drobno ser ricotta oraz obrane i pokrojone drobno szalotki. Całość zalać odrobiną mleka sojowego i postawić na małym ogniu. Dodać szczyptę soli, mieloną gałką muszkatołową i gotować pod przykryciem do czasu, aż dynia całkowicie zmięknie. Gotowane składniki powinny mieć gęstą konsystencję, dlatego należy uważać, by nie dodać zbyt dużo mleka sojowego. Marchew zalać niewielka ilością wody, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w krążki.
Przygotować ciasto na uszka: mąkę zmieszać z mlekiem sojowym, wbić jajko, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Do wyciętych krążków nałożyć gotowane składniki, po czym uformować kształt uszek.
Zagotować 1 l lekko osolonej wody z oliwą z oliwek i na wrzątek delikatnie włożyć uszka. Gotować przez 3 minuty, potem wyciągnąć z wody i przełożyć na talerz. Na uszka wyłożyć pokrojone krążki marchwi oraz nasiona granatu. Masło stopić na patelni i polać potrawę. Danie udekorować natką pokrojonego selera.
Przygotować ciasto na uszka: mąkę zmieszać z mlekiem sojowym, wbić jajko, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Do wyciętych krążków nałożyć gotowane składniki, po czym uformować kształt uszek.
Zagotować 1 l lekko osolonej wody z oliwą z oliwek i na wrzątek delikatnie włożyć uszka. Gotować przez 3 minuty, potem wyciągnąć z wody i przełożyć na talerz. Na uszka wyłożyć pokrojone krążki marchwi oraz nasiona granatu. Masło stopić na patelni i polać potrawę. Danie udekorować natką pokrojonego selera.
Komentarze (0)