Uszka po wawelsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2512

Składniki:

  • Nadzienie:
  • 2 dag grzybów suszonych
  • 5 dag bułki czerstwej
  • 8 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 10 dag sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do polania
  • 150 ml śmietany
  • 1-2 żółtka
  • Ciasto:
  • 35 dag mąki
  • jajko
  • ok. 150 ml wody
  • sól

Opis przygotowania:

Grzyby umyj, namocz, ugotuj, wyjmij i zmiel razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, usmaż, połącz z masą grzybową, startym serem, dopraw do smaku.

Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko, zarób ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę, wyrób starannie wolne ciasto, cienko je rozwałkuj, pokrój na kwadraty o boku 3-4 cm. Na kwadraty nałóż nadzienie, każdy złóż po przekątnej, zlep brzegi, a następnie przeciwległe końce trójkąta zlep razem. Rzucaj szuka do wrzącej osolonej wody, a gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmuj łyżką cedzakową, odsącz. Ugotowane uszka ułóż w naczyniu, polej masłem, następnie doprawioną śmietaną wymieszaną z żółtkami, zapiecz.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów