Uszka po wawelsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2512
Składniki:
- Nadzienie:
- 2 dag grzybów suszonych
- 5 dag bułki czerstwej
- 8 dag cebuli
- tłuszcz
- 10 dag sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- masło do polania
- 150 ml śmietany
- 1-2 żółtka
- Ciasto:
- 35 dag mąki
- jajko
- ok. 150 ml wody
- sól
Opis przygotowania:
Grzyby umyj, namocz, ugotuj, wyjmij i zmiel razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, usmaż, połącz z masą grzybową, startym serem, dopraw do smaku.
Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko, zarób ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę, wyrób starannie wolne ciasto, cienko je rozwałkuj, pokrój na kwadraty o boku 3-4 cm. Na kwadraty nałóż nadzienie, każdy złóż po przekątnej, zlep brzegi, a następnie przeciwległe końce trójkąta zlep razem. Rzucaj szuka do wrzącej osolonej wody, a gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmuj łyżką cedzakową, odsącz. Ugotowane uszka ułóż w naczyniu, polej masłem, następnie doprawioną śmietaną wymieszaną z żółtkami, zapiecz.
Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko, zarób ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę, wyrób starannie wolne ciasto, cienko je rozwałkuj, pokrój na kwadraty o boku 3-4 cm. Na kwadraty nałóż nadzienie, każdy złóż po przekątnej, zlep brzegi, a następnie przeciwległe końce trójkąta zlep razem. Rzucaj szuka do wrzącej osolonej wody, a gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmuj łyżką cedzakową, odsącz. Ugotowane uszka ułóż w naczyniu, polej masłem, następnie doprawioną śmietaną wymieszaną z żółtkami, zapiecz.
Komentarze (0)