Papas Arrugadas
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1975
Papas Arrugadas to małe ziemniaki gotowane w łupinach z dużą ilością soli morskiej. Podaje się je zazwyczaj z sosem Mojo Rojo (sos na bazie papryki czerwonej) lub Mojo Verde (sos na bazie papryki zielonej i kolendry). Do obu sosów dodaje się dużą ilość czosnku, ocet winny i oliwę z oliwek. Ten sposób przygotowywania ziemniaków jest szczególnie popularny w kuchni Wysp Kanaryjskich.
Składniki:
- 250 g soli morskiej
- 2 plastry cytryny
- 1,5 kg małych ziemniaków
- Na sos Mojo Rojo:
- 120 ml oliwy z oliwek
- 30 m octu winnego 1%
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone czerwone papryki chili
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Do rondla wsypać sól i dodać do tego 2 plastry z cytryny. Następnie ziemniaki dokładnie umyć i dodać do rondla ze składnikami. Całość zalać wodą tak, aby ziemniaki nie wystawały i ugotować je na średnim ogniu do miękkości ze skórą. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: paprykę czerwoną umyć, odsączyć z wody, pozbawić ją nasion i upiec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C. Po upieczeniu paprykę wyciągnąć z piekarnika i dodać do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do papryki w mikserze. Następnie dodać do tego suszoną paprykę chili, wsypać mielony kminek oraz szczyptę soli. Wszystko zalać oliwą z oliwek, octem winnym i dokładnie zmiksować.
Przygotować sos: paprykę czerwoną umyć, odsączyć z wody, pozbawić ją nasion i upiec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C. Po upieczeniu paprykę wyciągnąć z piekarnika i dodać do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do papryki w mikserze. Następnie dodać do tego suszoną paprykę chili, wsypać mielony kminek oraz szczyptę soli. Wszystko zalać oliwą z oliwek, octem winnym i dokładnie zmiksować.
Komentarze (0)