Papas Arrugadas

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1975
Papas Arrugadas
fot. Fer.. (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0
Papas Arrugadas to małe ziemniaki gotowane w łupinach z dużą ilością soli morskiej. Podaje się je zazwyczaj z sosem Mojo Rojo (sos na bazie papryki czerwonej) lub Mojo Verde (sos na bazie papryki zielonej i kolendry). Do obu sosów dodaje się dużą ilość czosnku, ocet winny i oliwę z oliwek. Ten sposób przygotowywania ziemniaków jest szczególnie popularny w kuchni Wysp Kanaryjskich.

Składniki:

  • 250 g soli morskiej
  • 2 plastry cytryny
  • 1,5 kg małych ziemniaków
  • Na sos Mojo Rojo:
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 30 m octu winnego 1%
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 suszone czerwone papryki chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Do rondla wsypać sól i dodać do tego 2 plastry z cytryny. Następnie ziemniaki dokładnie umyć i dodać do rondla ze składnikami. Całość zalać wodą tak, aby ziemniaki nie wystawały i ugotować je na średnim ogniu do miękkości ze skórą. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: paprykę czerwoną umyć, odsączyć z wody, pozbawić ją nasion i upiec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C. Po upieczeniu paprykę wyciągnąć z piekarnika i dodać do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do papryki w mikserze. Następnie dodać do tego suszoną paprykę chili, wsypać mielony kminek oraz szczyptę soli. Wszystko zalać oliwą z oliwek, octem winnym i dokładnie zmiksować.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów