Makaron uszka z tuńczykiem, parmezanem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2227
Makaron uszka z tuńczykiem, parmezanem i szpinakiem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g tuńczyka w zalewie własnej
  • 30 g makaronu uszka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić go widelcem. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do zeszklonego czosnku dodać rozdrobnionego wcześniej tuńczyka oraz ugotowany makaron. Całość oprószyć tartym parmezanem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, dodać do nich szpinak, wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów