Makaron uszka z tuńczykiem, parmezanem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2227
Składniki:
- 250 g tuńczyka w zalewie własnej
- 30 g makaronu uszka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz świeżo zmielony
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić go widelcem. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Do zeszklonego czosnku dodać rozdrobnionego wcześniej tuńczyka oraz ugotowany makaron. Całość oprószyć tartym parmezanem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, dodać do nich szpinak, wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)