Uszka w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5709
Składniki:
- Na ciasto:
- 300 maki
- 125 mi wody
- 75 g masła
- Na farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 25 g białego sera twarogowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- maggi
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 1/2 kg pomidorów
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 1 zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- szczypta estragonu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Z mąki, masła i wody wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość około 2-3 mm i kieliszkiem od wina wyciąć w nim otwory, tak jak na pierogi.
Przygotować farsz: Kaszę dobrze opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu,aż kasza wchłonie całą zawartość wody. Ugotowaną odparować. Ser twarogowy utrzeć, lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, po czym dodać do do kaszy. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę, zeszklić ją na rozgrzanym oleju i dodać do kaszy.
Całość doprawić solą pieprzem, maggi, dobrze wymieszać i łyżeczką nakładać na wycięte kółka ciasta. Ciasto zlepić, uformować uszka sklejając końce. Zagotować 1 wody i na wrzątek wrzucać uszka. Uszka powinny wypłynąć na wierzch, wtedy je ostrożnie wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: Pomidory umyć pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię i smażyć, do czasu, aż cały płyn odparuje, wtedy zestawić z ognia i przetrzeć je przez sito. Obrać cebulę, czosnek, drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym oleju. Do zrumienionej dodać szczyptę estragonu, wino, pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać i gotować przez 5 minut. Następnie dodać do tego przetarte pomidory, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Zagotowanym sosem polać uszka na talerzu.
Przygotować farsz: Kaszę dobrze opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu,aż kasza wchłonie całą zawartość wody. Ugotowaną odparować. Ser twarogowy utrzeć, lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, po czym dodać do do kaszy. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę, zeszklić ją na rozgrzanym oleju i dodać do kaszy.
Całość doprawić solą pieprzem, maggi, dobrze wymieszać i łyżeczką nakładać na wycięte kółka ciasta. Ciasto zlepić, uformować uszka sklejając końce. Zagotować 1 wody i na wrzątek wrzucać uszka. Uszka powinny wypłynąć na wierzch, wtedy je ostrożnie wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: Pomidory umyć pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię i smażyć, do czasu, aż cały płyn odparuje, wtedy zestawić z ognia i przetrzeć je przez sito. Obrać cebulę, czosnek, drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym oleju. Do zrumienionej dodać szczyptę estragonu, wino, pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać i gotować przez 5 minut. Następnie dodać do tego przetarte pomidory, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Zagotowanym sosem polać uszka na talerzu.
Komentarze (0)