Uszka w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5470
Uszka w sosie pomidorowym
fot. Aine D / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 300 maki
  • 125 mi wody
  • 75 g masła
  • Na farsz:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 25 g białego sera twarogowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • maggi
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 1/2 kg pomidorów
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta estragonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Z mąki, masła i wody wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość około 2-3 mm i kieliszkiem od wina wyciąć w nim otwory, tak jak na pierogi.

Przygotować farsz: Kaszę dobrze opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu,aż kasza wchłonie całą zawartość wody. Ugotowaną odparować. Ser twarogowy utrzeć, lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, po czym dodać do do kaszy. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę, zeszklić ją na rozgrzanym oleju i dodać do kaszy.

Całość doprawić solą pieprzem, maggi, dobrze wymieszać i łyżeczką nakładać na wycięte kółka ciasta. Ciasto zlepić, uformować uszka sklejając końce. Zagotować 1 wody i na wrzątek wrzucać uszka. Uszka powinny wypłynąć na wierzch, wtedy je ostrożnie wyciągnąć i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: Pomidory umyć pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię i smażyć, do czasu, aż cały płyn odparuje, wtedy zestawić z ognia i przetrzeć je przez sito. Obrać cebulę, czosnek, drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym oleju. Do zrumienionej dodać szczyptę estragonu, wino, pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać i gotować przez 5 minut. Następnie dodać do tego przetarte pomidory, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Zagotowanym sosem polać uszka na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów