Omlet z serem i sosem sojowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2731
Składniki:
- 15 g tartego parmezanu
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, sól, oraz pieprz, wlać do tego mleko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Zmiksowane składniki przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na średnim ogniu do czasu, aż się lekko przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia, posypać tartym parmezanem, zawinąć w rulon i ponownie postawić na średnim ogniu. Smażyć pod przykryciem do czasu rozpuszczenia się sera. Wtedy ściągnąć z ognia, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Następnie wszystko polać sosem sojowym i posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)