Uszka jabłkowo-ryżowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2035
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 400 g maki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki letniej wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 3 jabłka (Golden)
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać letnią wodę, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla zasypać 1 łyżką cukru, zalać 2 szklankami wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę do miski. Do pokrojonego miąższu z jabłek wsypać 1 łyżkę cukru i mielony cynamon. Dokładnie wymieszać i połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem. Następnie całość ponownie wymieszać i łyżeczką nałożyć na krążki z ciasta.
Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, po czym uformować z tego uszka i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przygotować farsz: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla zasypać 1 łyżką cukru, zalać 2 szklankami wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę do miski. Do pokrojonego miąższu z jabłek wsypać 1 łyżkę cukru i mielony cynamon. Dokładnie wymieszać i połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem. Następnie całość ponownie wymieszać i łyżeczką nałożyć na krążki z ciasta.
Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, po czym uformować z tego uszka i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze (0)