Uszka jabłkowo-ryżowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2035
Uszka jabłkowo-ryżowe
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 400 g maki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki letniej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 3 jabłka (Golden)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać letnią wodę, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla zasypać 1 łyżką cukru, zalać 2 szklankami wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę do miski. Do pokrojonego miąższu z jabłek wsypać 1 łyżkę cukru i mielony cynamon. Dokładnie wymieszać i połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem. Następnie całość ponownie wymieszać i łyżeczką nałożyć na krążki z ciasta.

Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, po czym uformować z tego uszka i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów