Pizza z serem ricotta

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7687
Pizza z serem ricotta
fot. pink_fish13 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 8 liści bazylii
  • 2 pomidory pomarańczowe
  • 2 pomidory czerwone
  • 1 opakowanie pomidorków cherry
  • 200 g sera ricotta
  • sól
  • pieprz biały
  • Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z mlekiem, cukrem, 1 łyżką mąki i letniej wody, a następnie odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić do niej jajko, dodać rozczyn drożdżowy, resztę letniej wody, sól i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski, wlać oliwę, dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2 łyżkami oliwy wysmarować blachę do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę, grubość ciasta do 1 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i nałożyć na nie ser. Wszystkie pomidory umyć i osączyć z wody. Pomidory czerwone i pomarańczowe pokroić w plastry, a pomidory cherry na ćwiartki i wyłożyć na ser. Całość posolić, oprószyć białym pieprzem i udekorować liśćmi bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów