Pizza z serem ricotta
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7687
Składniki:
- 8 liści bazylii
- 2 pomidory pomarańczowe
- 2 pomidory czerwone
- 1 opakowanie pomidorków cherry
- 200 g sera ricotta
- sól
- pieprz biały
- Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z mlekiem, cukrem, 1 łyżką mąki i letniej wody, a następnie odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić do niej jajko, dodać rozczyn drożdżowy, resztę letniej wody, sól i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski, wlać oliwę, dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2 łyżkami oliwy wysmarować blachę do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę, grubość ciasta do 1 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i nałożyć na nie ser. Wszystkie pomidory umyć i osączyć z wody. Pomidory czerwone i pomarańczowe pokroić w plastry, a pomidory cherry na ćwiartki i wyłożyć na ser. Całość posolić, oprószyć białym pieprzem i udekorować liśćmi bazylii.
Komentarze (0)