Hummus z burakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 270
Hummus z burakami
fot. furmanphoto (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g ciecierzycy
  • 2 buraki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • chleb pszenny
  • natka selera

Opis przygotowania:

Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Buraki umyć, przełożyć je do kolejnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przestudzić, obrać je ze skóry i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry i przełożyć go do miksera. Do czosnku dodać pokrojone wcześniej buraki, ugotowaną ciecierzycę i pastę sezamową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, mielonym kminem rzymskim, po czym wlać do tego oliwę z oliwek, sok z cytryny i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do miski, udekorować natką selera i podawać z chlebem pszennym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów