Hummus z burakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 749
Składniki:
- 600 g ciecierzycy
- 2 buraki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
- chleb pszenny
- natka selera
Opis przygotowania:
Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Buraki umyć, przełożyć je do kolejnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przestudzić, obrać je ze skóry i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry i przełożyć go do miksera. Do czosnku dodać pokrojone wcześniej buraki, ugotowaną ciecierzycę i pastę sezamową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, mielonym kminem rzymskim, po czym wlać do tego oliwę z oliwek, sok z cytryny i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do miski, udekorować natką selera i podawać z chlebem pszennym.
Komentarze (0)