Urodzinowe babeczki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1137
Składniki:
- 300 ml śmietany
- 200 g cukierków M&M's
- 2 łyżki cukru pudru
- małe świeczki tortowe
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g roztopionego masła
- 150 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 150 ml mleka 2%
- 100 g rodzynek
- 16 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać cukier waniliowy i razem zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać do tego roztopione masło, czekoladę i dobrze zmiksować mikserem. Dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i całość dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez około 25 minut. Po upieczeniu babeczki wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą piane, a po ubiciu nałożyć ja na upieczone wcześniej babeczki. Wszystko udekorować cukierkami M&M's i zapaloną świeczką tortową.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą piane, a po ubiciu nałożyć ja na upieczone wcześniej babeczki. Wszystko udekorować cukierkami M&M's i zapaloną świeczką tortową.
Komentarze (0)