Urodzinowe babeczki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1137
Urodzinowe babeczki
fot. Droid Gingerbread / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml śmietany
  • 200 g cukierków M&M's
  • 2 łyżki cukru pudru
  • małe świeczki tortowe
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g roztopionego masła
  • 150 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka 2%
  • 100 g rodzynek
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać cukier waniliowy i razem zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać do tego roztopione masło, czekoladę i dobrze zmiksować mikserem. Dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i całość dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez około 25 minut. Po upieczeniu babeczki wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą piane, a po ubiciu nałożyć ja na upieczone wcześniej babeczki. Wszystko udekorować cukierkami M&M's i zapaloną świeczką tortową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów