Babeczki z agrestem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1784
Babeczki z agrestem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 12 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 17 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 25 dag czerwonego agrestu
  • 25 dag zielonego agrestu
  • 5 dag + 4 łyżki cukru
  • 1/2 l mleka
  • 1 budyń waniliowy do gotowania (na 1/2 l mleka)
  • 1 torebka galaretki cytrynowej
  • cukier puder
  • tłuszcz do foremek

Opis przygotowania:

Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkiem. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, wysp do masy i wymieszaj. Ciasto przykryj przezroczystą folią, włóż na godzinę do lodówki. Agrest oczyść, umyj, osącz. Zagotuj w garnku 1/4 l wody z 5 dag cukru. Dodaj agrest, gotuj 5 minut. Owoce wyjmij łyżką cedzakową. Sok odstaw. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 8 równych porcji, rozwałkuj na posypanym mąką blacie na krążki o średnicy 10 cm. Przełóż do posmarowanych tłuszczem foremek i przyciśnij do brzegów. Spody ponakłuwaj widelcem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut, ostrożnie zdejmij foremki, wystudź ciastka. Budyń wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnego mleka i 4 łyżkami cukru. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj budyń, mieszając zagotuj. Wypełnij babeczki wystudzonym budyniem i obłóż agrestem. Sok podgrzej, rozpuść w nim galaretkę, przestudź i rozprowadź po owocach. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem posyp babeczki cukrem pudrem.

Autor: magdam

0 komenatrzy

Podobne przepisy