Babeczki z agrestem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2856
Składniki:
- Ciasto:
- 12 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- 17 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 25 dag czerwonego agrestu
- 25 dag zielonego agrestu
- 5 dag + 4 łyżki cukru
- 1/2 l mleka
- 1 budyń waniliowy do gotowania (na 1/2 l mleka)
- 1 torebka galaretki cytrynowej
- cukier puder
- tłuszcz do foremek
Opis przygotowania:
Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkiem. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, wysp do masy i wymieszaj. Ciasto przykryj przezroczystą folią, włóż na godzinę do lodówki. Agrest oczyść, umyj, osącz. Zagotuj w garnku 1/4 l wody z 5 dag cukru. Dodaj agrest, gotuj 5 minut. Owoce wyjmij łyżką cedzakową. Sok odstaw. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 8 równych porcji, rozwałkuj na posypanym mąką blacie na krążki o średnicy 10 cm. Przełóż do posmarowanych tłuszczem foremek i przyciśnij do brzegów. Spody ponakłuwaj widelcem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut, ostrożnie zdejmij foremki, wystudź ciastka. Budyń wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnego mleka i 4 łyżkami cukru. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj budyń, mieszając zagotuj. Wypełnij babeczki wystudzonym budyniem i obłóż agrestem. Sok podgrzej, rozpuść w nim galaretkę, przestudź i rozprowadź po owocach. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem posyp babeczki cukrem pudrem.
Komentarze (0)