Babeczki czekoladowe z lukrem i posypką
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2049
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 180 ml mleka
- 180 g cukru
- 150 g gorzej czekolady drobno startej
- 150 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- [Lukier:}
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- Ponadto:
- posypka cukiernicza
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, startą czekoladą i kakao. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, rozpuszczone masło i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę przelać stopniowo do suchych, wymieszanych wcześniej składników i całość ponownie zmiksować. Następnie przelać do papilotek i przełożyć to na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem, jeżeli ciasto się do niego przylepia, to należy piec je dalej. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć je z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, wlać do tego stopniowo sok z cytryny i wymieszać tak, aby utworzyła się gęsta masa. Po jej utworzeniu wysmarować nią upieczone wcześniej babeczki. Całość posypać posypką.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, wlać do tego stopniowo sok z cytryny i wymieszać tak, aby utworzyła się gęsta masa. Po jej utworzeniu wysmarować nią upieczone wcześniej babeczki. Całość posypać posypką.
Komentarze (0)