Ziemniaki Asiago
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1784
Składniki:
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg czerwonych ziemniaków
- 1 główka czosnku
- 0,5 kg tartego sera Asiago
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- pęczek świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, przekroić na połówki, wydrążyć z nich środki, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Ząbki czosnku obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Zeszklony czosnek ściągnąć z ognia i dodać do pokrojonych ziemniaków, po czym dodać do tego pokrojoną na kawałki bazylię, tarty ser Asiago oraz majonez. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, przełożyć łyżką do wydrążonych wcześniej ziemniaków i posypać mieloną papryką.
Komentarze (0)