Babeczki pieczarkowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1222
Składniki:
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 300 g małych pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cebula
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąką przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli i cukrem. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć do wysmarowanych masłem foremek na ciasto. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.
Przygotować wypełnienie: pieczarki umyć, odsączyć z wody, obrać je z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki. Całość oprószyć szczyptą soli, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie pieczarki ściągnąć z patelni i przełożyć do upieczonych wcześniej babeczek. Wszystko udekorować świeżą natką zielonej pietruszki.
Przygotować wypełnienie: pieczarki umyć, odsączyć z wody, obrać je z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki. Całość oprószyć szczyptą soli, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie pieczarki ściągnąć z patelni i przełożyć do upieczonych wcześniej babeczek. Wszystko udekorować świeżą natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)