Babeczki pieczarkowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1222
Babeczki pieczarkowe
fot. tycoon101 (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 300 g małych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąką przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli i cukrem. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć do wysmarowanych masłem foremek na ciasto. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i przestudzić.

Przygotować wypełnienie: pieczarki umyć, odsączyć z wody, obrać je z błony i pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki. Całość oprószyć szczyptą soli, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie pieczarki ściągnąć z patelni i przełożyć do upieczonych wcześniej babeczek. Wszystko udekorować świeżą natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów