Jajangmyeon

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6976
Jajangmyeon
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g pasty z czarnej fasoli (La Costena)
  • 40 g wieprzowiny bez kości
  • 30 g makaronu spaghetti
  • 2 bataty
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukinia
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 cebula
  • 1 zielony ogórek
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron spaghetti zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i wyłożyć na talerz. Wszystkie warzywa i mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w kostkę i zrumienić na 3 łyżkach mocno rozgrzanej oliwy na patelni. Białą rzodkiew, ziemniaki, bataty oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić cukinię. Następnie pokrojone warzywa dodać do zrumienionego mięsa, oprószyć pieprzem oraz solą, dodać do tego 2 łyżki oliwy i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do całości. Rozgrzać 2 łyżki oliwy w rondlu, dodać pastę z czarnej fasolki, smażyć przez 1 minutę, po czym przełożyć ją do duszonych składników, wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na makaron. Ogórka pokroić w słomkę i udekorować całą potrawę.

Komentarze (1)

Ilość pasty z czarnej fasoli zdecydowanie za duża !
Potrzeba 2 - 3 łyżek.
Można to zobaczyć na youtube jak gotują Koreanki.
Zamiasta ziemniaków jest dynia ( ale tu się nie czepiam bo przepis zakłada jednak pewne odstępstwa).

Podobne przepisy

Więcej przepisów