Jajangmyeon
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6976
Składniki:
- 400 g pasty z czarnej fasoli (La Costena)
- 40 g wieprzowiny bez kości
- 30 g makaronu spaghetti
- 2 bataty
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukinia
- 1 biała rzodkiew
- 1 cebula
- 1 zielony ogórek
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron spaghetti zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i wyłożyć na talerz. Wszystkie warzywa i mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w kostkę i zrumienić na 3 łyżkach mocno rozgrzanej oliwy na patelni. Białą rzodkiew, ziemniaki, bataty oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić cukinię. Następnie pokrojone warzywa dodać do zrumienionego mięsa, oprószyć pieprzem oraz solą, dodać do tego 2 łyżki oliwy i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do całości. Rozgrzać 2 łyżki oliwy w rondlu, dodać pastę z czarnej fasolki, smażyć przez 1 minutę, po czym przełożyć ją do duszonych składników, wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na makaron. Ogórka pokroić w słomkę i udekorować całą potrawę.
Komentarze (1)
Ilość pasty z czarnej fasoli zdecydowanie za duża !
Potrzeba 2 - 3 łyżek.
Można to zobaczyć na youtube jak gotują Koreanki.
Zamiasta ziemniaków jest dynia ( ale tu się nie czepiam bo przepis zakłada jednak pewne odstępstwa).