Morwowe babeczki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1110
Morwowe babeczki
fot. karaidel / elements.envato.com

Składniki:

  • 1 szklanka owoców morwy
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
  • garstka świeżej mięty
  • Na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 140 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Opis przygotowania:

Owoce morwy oraz miętę umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Wlać do tego jogurt naturalny, olej i wbić jajka. Całość dokładnie zmiksować mikserem, po czym przełożyć do wysmarowanych masłem foremek.

Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu babeczki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, nałożyć na nie owoce morwy i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów