Morwowe babeczki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1110
Składniki:
- 1 szklanka owoców morwy
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
- garstka świeżej mięty
- Na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 140 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Opis przygotowania:
Owoce morwy oraz miętę umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Wlać do tego jogurt naturalny, olej i wbić jajka. Całość dokładnie zmiksować mikserem, po czym przełożyć do wysmarowanych masłem foremek.
Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu babeczki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, nałożyć na nie owoce morwy i udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Wlać do tego jogurt naturalny, olej i wbić jajka. Całość dokładnie zmiksować mikserem, po czym przełożyć do wysmarowanych masłem foremek.
Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu babeczki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, nałożyć na nie owoce morwy i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)