Urap-urap (sałatka)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 422
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- 250 g kiełków fasoli mung
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 liście limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka masła klarowanego
- 0,5 łyżeczki suszonych liści manioku
- 0,5 łyżeczki suszonych liści papai
- 0,5 łyżeczki świeżo tartego imbiru
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz kiełki fasoli mung umyć i odsączyć z wody. Czosnek obrać ze skórki i pokroić drobno. Szpinak pokroić na małe kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Następnie rozgrzać masło klarowane na patelni i dodać do niego pokrojony czosnek, papryczkę chili, suszone liście papai, suszone liście manioku, tarty imbir i liście limonki. Składniki te dobrze wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Wsypać do tego brązowy cukier, wiórki kokosowe i wymieszać. Po wymieszaniu dodać do tego pokrojony wcześniej szpinak. Całość jeszcze raz wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego kiełki fasoli mung, wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć do miski.
Komentarze (0)