Urap-urap (sałatka)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 422
Urap-urap (sałatka)
fot. mainurrisyada (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 250 g kiełków fasoli mung
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 liście limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 0,5 łyżeczki suszonych liści manioku
  • 0,5 łyżeczki suszonych liści papai
  • 0,5 łyżeczki świeżo tartego imbiru
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz kiełki fasoli mung umyć i odsączyć z wody. Czosnek obrać ze skórki i pokroić drobno. Szpinak pokroić na małe kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Następnie rozgrzać masło klarowane na patelni i dodać do niego pokrojony czosnek, papryczkę chili, suszone liście papai, suszone liście manioku, tarty imbir i liście limonki. Składniki te dobrze wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Wsypać do tego brązowy cukier, wiórki kokosowe i wymieszać. Po wymieszaniu dodać do tego pokrojony wcześniej szpinak. Całość jeszcze raz wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego kiełki fasoli mung, wymieszać, ściągnąć z ognia i wyłożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów